



RESEAU DES PARLEMENTAIRES

POUR LA GESTION DURABLE DES

ECOSYSTEMES FORESTIERS

D'AFRIQUE CENTRALE

# MEMBERS OF PARLIAMENT'S IMPREGNATION WORKSHOP ON ENVIRONEMENTAL AND REGIONAL PLANNING ISSUES

**Terms of Reference** 

#### 1. CONTEXT

Formally established in 2008, REPAR-Cameroon is the national branch of the sub-regional Network of Parliamentarians for the Management of Forests and Ecosystems in Central Africa (REPAR), which reports to the Conference on Dense and Moist Forests and Ecosystems in Central Africa (CEFDHAC); a subsidiary body of the Commission for Forests of Central Africa (COMIFAC).

Since its deployment, the network has shown vitality and relevance during discussions and when making decisions related to the governance of natural resources in general and forestry and environment in particular. In terms of initiatives, we may noted inter alia: (i) active participation in the implementation of recommendations of the National Forum on the integrated management of forests and mining resources of July 2009; (ii) the presentation of technical contributions within the context of the review of the National Forestry law; (iii) developing national strategies on mitigation and adapting to climate change (iv) organization of dialogues (meetings) with the government on issues of national interest (rights of Indigenous Peoples, land tenure reform, integrated management of natural resources...). In the same vein, the network has been effective in advocating for issues requiring direct interventions.

Through these different interventions which impact is presently felt, Members of Parliament have become an important group of actors, capable of influencing national policies for the sustainable management of natural resources and the environment in Cameroon.

Nevertheless, the last months of the 8th legislature was marked by increased by Parliamentarians on land issues, which triggered the adoption of the bill on planning and sustainable development of Cameroon in May 2011. This is equally the case for environmental issues especially those related to climate change for which MPs have made significant contributions within the framework of the drafting of a national policy to adapt climate change to the REDD process. Within the network, these dynamics have resulted in the definition of a work plan in relation to these different issues as well as a stand taken by the MPs.

It is for this reason that after the twin elections of September 30th 2013 and the putting in place of the Senate, which led to a reconfiguration of Parliament, it is essential for MPs to be conversant with environmental issues, particularly those related to land but also to brief the newly elected MPs on activities carried out by the network.

### 2. WORKSHOP OBJECTIVES

The overall objective of the workshop is to ensure a better understanding of environemental and related issues by newly elected Members of Parliament.

#### Specific objectives include:

- o Introducing to the new MPs the vision, objectives, operating procedures as well as major achievements of REPAR;
- Sensitizing MPs on issues related to Planning and sustainable management of the environment;
- Presenting the relationship between land use, sustainable management of the environment and other issues (land tenure, mining, community rights, taking into consideration vulnerable population);
- O Sensitizing MPs on their contribution to the sustainable management of the environment and regional planning;
- Updating the strategy/action plan of MPs on land issues and sustainable environmental management.

#### 3. RESULTS

- o A better understanding of REPAR's vision;
- o Enhance the contribution of MPs in sustainable environmental planning and management;
- Update the MPs action plan.

#### 4. METHODOLOGICAL APPROACH

The workshop shall take place through a participatory approach that shall ensure full understanding of topics discussed by the MPs as follows:

- Presentations in sessions by qualified experts;
- Discussions and exchanges.

#### 5. LOCATION AND DURATION

The workshop shall take place at the National Assembly from July 22-23, 2014 according to the following agenda.

## **PROVISIONAL PROGRAMME**

SCHEDULE	TOPICS	SPEAKERS	DURATION	
	DAY ONE:	•		
	OPENING CEREMONY			
8h-9h	Registration of Participants	REPAR Secrétariat	60 min	
9h-9h15	Arrival of Members of Government	Protocol	15 min	
9h15-9h30	Arrival of House Speaker	Protocol	15 min	
9h30-9h40	Welcome speech	REPAR's Coordinator	10 min	
9h40-9h50	Speech by Partners	Partners' Representative	10 min	
9h50-10h	Opening ceremony	House Speaker	10min	
10h-10h10	Group Picture	Protocol	10min	
10h10-10h30	Opening cocktail	Organising committee	20 min	
10h30	INTRODUCTION TO THE WORKSHOP			
10h30-10h40	Presentation of workshop objectives	Moderator	10 min	
10h40-11h10	- Issues related to environmental and	Mr. David ABOUEM A	30 min	
	planning at the regional and global levels	TCHOYI, International		
	- Within the Cameroonian context	Consultant international, AGORA		
11h10-11h40	Discussions	Moderator and Participants	30 min	
	SESSION1 : THE REGIONAL AND INTERNATIONAL FRAMEWORK, INITIATIVES ON CLIMATE CHANGE			
11h40-11h55	The regional and international framework	Martin TADOUM, COMIFAC	15min	
11h55-12h10	REDD and Government initiatives on mitigation and adapting to climate change	National Coordinator, REDD	15 min	
12h10-12h25	Civil Society's role and initiatives	Dr Samuel NGUIFFO, CED	15 min	
12h25-13h00	Discussions	Moderator and Participants	30 min	
13h00-14h00	Lunch break	Organising committee	60 min	
14h00-14h30	Cameroon's stand on international negotiations on climate change	Dr AMOUGOU Joseph Armathé, Focal Point, CCNUCC, MINEPDED	30 min	
14h30-14h45	COMIFAC's stand on international negotiations on climate change	COMIFAC' Representative	15 min	
14h45-15h15	Discussions	Moderator and Participants	30 min	
15h15	SESSION2: INTERNATIONAL AND REGIONAL INITIATIVES RELATED TO			
	PLANNING			

15h15-15h35	Decrypting international and regional instruments	MINEPAT Representative	20 min
15h35-15h55	State of affairs on planning and economic, social,	WWF Representative	20min
	environmental impacts		
15h55-16h10	Actions by Civil Society	Jaff BAMENJO, RELUFA	15 min
16h10-16h25	Coffee Break	Organizing committee	15 min
16h25-16h40	Land management in the light of 1974	Mr. BENDEGUE Jean-Marie,	15 min
	ordinances of Cameroon and the way forward.	General Inspector, MINDCAF	
16h40-17h10	<ul> <li>Information on the review process of the forestry law and overview of innovations contained in the preliminary draft</li> <li>Presentation of the economic impact of forestry economics in Cameroon</li> </ul>	MINFOF Representative	30 min
17h10-17h25	Initiatives related to planning: benefits and prospects to develop a National Land Allocation Plan	MINEPAT Representative	15min
17h25-18h00	Discussions	Moderator and Participants	35 min
18h00	END	Organising committee	
	DAY TWO:		
9h-9h15	Summary of activities Day One	Moderator	15 min
9h15-9h35	Analysis of political, economic and socio-cultural constraints	Pr Claude ABE, UCAC	20 min
9h35-9h50	Analysis of legal and institutional constraints	Pr Pierre Etienne KENFACK, MC UYII	15 min
9h50-10h20	Discussions	Moderator and Participants	30 min
10h20-10h30	Coffee Break	Organizing committee	10 min
10h30	SESSION3 : PRESENTATION OF THE PARLIA	MENTARIAN ACTION PLAN	
10h30-10h50	The experience of Parliamentarians on climate	Hon. ZAM Jean-Jacques,	20 min
	change issues in Cameroon	REPAR's Coordinator	
10h50-11h10	REPAR 's Historical and international footprints	M. ESSONO Eric, Technical Assistant REPAR	20 min
11h10-11h25	REPAR : Contraints, Challenges and Prospects	Miss. Estelle NTSIMI, Legal Advisor REPAR	15 min
11h25-11h40	Round up of activities of the 8 <sup>th</sup> Legislature	M. ESSAMA Mathurin, Consultant, REPAR	15 min
11h40-12h25	Discussions	Moderator et Participants	45 min
12h25-13h25	Lunch Break	Organising committee	60 min
13h25-13h35	Domestication of indigenous fruit trees : Apowerful tool for poverty reduction in Africa	Dr. Zac TCHOUNDJEU	10 min

13h35-15h05	CONTEMPLATED VISION	Mr. David ABOUEM A TCHOYI, International Consultant, AGORA Consulting	30 min
15h05-15h35	Discussions	Moderator et Participants	30 min
15h35-15h50	Recommendations	Moderator et Participants	20 min
15h50-16h10	Presentation of Parliamentarian Action Plan	Hon KOMBA Gaston, Special Advisor REPAR	20 min
16h10-16h20	Update the MPs action plan	Moderator et Participants	10 min
	CLOSING CEREMONY		
16h20-16h30	The final communiqué	A mMmber of Parliament	10 min
16h30-16h40	Speech by Partners	Representative	10 min
16h40-16h50	Closing speech	Senate	10 min
16h50-17h20	Closing cocktail	Organizing Committe	30 min
17h20	END		